Steeds meer wijken krijgen aansluiting op glasvezel

De ontwikkelingen voor het internet gaan razendsnel. Een jaar of 25 geleden had iedereen, althans, degenen die internet thuis hadden, nog een inbelverbinding. Met een modem dat piepend en krakend een verbinding tot stand bracht. Toen kwam ADSL en kabel. Je kon ineens op het internet zonder dat je daarbij de vaste telefoonverbinding bezet hield, wat een uitkomst. En het was ook meteen een stuk sneller. Maar ondanks dat duurde het vaak nog uren om een bestand binnen te halen. Vandaag de dag kunnen we ons dat niet meer voorstellen. Bestanden binnenhalen van vele Gigabytes duurt hooguit een paar minuten. Muziek en video streamen gaat zonder haperingen. Dat komt vooral doordat steeds meer huishoudens en bedrijven overstappen op glasvezel.

Internet op de zaak is onmisbaar
Er is vandaag de dag nauwelijks nog een bedrijf te vinden dat geen zakelijk internet heeft. Er staat lang niet altijd een patchkast om allerlei apparatuur online te laten werken. Als je zzp’er bent dan heb je aan een simpele Wi-Fi verbinding immers wel genoeg. Sommige zelfstandigen gebruiken zelfs alleen een smartphone. Maar als er sprake is van een bedrijf met medewerkers die op kantoor hun laptop gebruiken dan is het nodig om een goed werkend en goed beveiligd netwerk beschikbaar te hebben. Voor deze bedrijven is een zakelijk abonnement vaak ook voordeliger, omdat je er meer werkplekken op kunt aansluiten, inclusief vaste telefonie.

Wat heb ik nodig voor stabiel glasvezel internet?
Als je een bedrijf hebt of in een buitengebied woont dan bestaat de kans dat er nog geen glasvezel is aangelegd. Vaak moet je hier zelf voor zorgen omdat glasvezel doorgaans alleen in woonwijken en op bedrijventerreinen wordt aangelegd. Je hebt onder andere een UTP grondkabel nodig. Deze is bestand tegen weer en wind en garandeert dus een stabiele verbinding met de online wereld. Deze kabel wordt gelegd tot het punt waarop de verbinding het huis of het bedrijfsgebouw binnengaat. Vanaf daar is er alleen nog een kabel nodig naar het modem. Bekabeling voor apparaten is doorgaans niet nodig omdat die vrijwel allemaal draadloos werken. Dat geldt onder andere voor smartphones, laptops, pc’s en printers. Ook andere apparaten die een verbinding met het internet maken, zoals smart tv’s, doen dit doorgaans via een draadloze verbinding.

Moet ik overstappen op glasvezel?
Zeker privé kun je vandaag de dag nog prima toe met een kabel of DSL verbinding. Hier wordt ook nog gewoon in geïnvesteerd. Verbindingen worden sneller en stabieler gemaakt. Maar er zal een tijd komen dat je moet overwegen om over te stappen op glasvezel. Daarmee krijg je zeker in de toekomst veel meer mogelijkheden. Steeds meer diensten worden online geregeld en een glasvezel verbinding is veel beter in staat om al die diensten te managen. Je kunt je op je gemak oriënteren of glasvezel voor jou interessant is of niet. Vergelijk altijd meerdere aanbieders voordat je een abonnement afsluit, dit kan je veel geld schelen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk